CONVOCARE

CONVOCARE

CENTENAR

CENTENAR

INFORMARE

INFORMARE

PLANIFICARE ADUNARI 2019

PLANIFICARE ADUNARI 2019

CONDUCERE

CONDUCERE

COMUNICAT PENSII

COMUNICAT PENSII

COMUNICAT NR.28

COMUNICAT NR.28

SOLICITARE

SOLICITARE

SOLICITARE

SOLICITARE

PROPUNERI

PROPUNERI

PROPUNERI

PROPUNERI

LOCAŢIA

LOCAŢIA

HARTA

HARTA

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 7 mai 2010

ALOCUŢIUNEA DL. DEPUTAT DUMITRU CHIRIŢĂ

......Legea pensiilor un atentat la
siguranta nationala si la statul de drept
..........Doamna Presedinta,
..........Doamnelor si Domnilor Deputati,
.....Asistam astazi pe scena politica romaneasca la dezbaterea unui nou proiect legislativ privind sistemul unitar de pensii publice, sistem care in loc sa propulseze nivelul de trai al pensionarilor are menirea de a rupe legatura dintre salarii si pensii si totodata de a creea din nou o prapastie intre acestea adancind astfel saracia in care se vor zbate milioane de pensionari. Acest proiect legislativ se dovedeste a avea un caracter vadit neconstitutional fiind elaborat in contradictie cu legea fundamentala a tarii, a jurisprudentei nationale, comunitare si europene. Caracterul evident neconstitutional al noului proiect legislativ al actualului guvern incalca o serie intreaga de prevederi asa cum sunt retroactivitatea calcularii si diminuarii pensiei aflata in plata, imprevizibilitatea reglementarilor.
.....Textul legii se dovedeste a fi in contradictie nu numai cu legislatia nationala ci si cu intregul cadru legislativ international, incalcand drepturile unei categorii de slujitori ai tarii si anume cadrele militare, politistii, magistratii ale caror servicii au o importanta fundamentala in buna functionare a institutiilor statului de drept.
.....In contextul dat nu putem face abstractie de efectele pe termen lung pe care o astfel de lege ar pute-o avea asupra sistemului de siguranta nationala.
.....Dupa cum bine se stie Romania este una din tarile NATO cu cele mai mici pensii si solde acordate cadrelor militare, cu toate acestea, armata romana reprezinta una din fortele militare de elita fiind apreciata si bine vazuta in intreaga lume, militarii romani fiind prezenti in mod constant in teatrele de operatii din zonele de conflict precum Kosovo, Irak sau Afganistan luptand alaturi de soldatii NATO si UE pentru recompense ce tin mai degraba de devotamentul pentru cariera decat pentru cei cativa mii de euro pe care ii castiga nestiind daca se vor mai intoarce acasa la familiile lor.
.....Daca actualul guvern doreste reducerea in continuare a drepturilor militarilor atunci vom constata cum din ce in ce mai putini tineri se vor orienta spre o cariera militara si implicit acest fenomen va atrage dupa sine un deficit la nivelul resursei umane in armata romana. In toate statele NATO, pensiile militare sunt stabilite fie printr-o lege distincta, fir printr-un capitol aparte al unei legislatii unitare, iar Romania ar trebui racordata acestor practici internationale si nu ar trebui sa se recurga la solutii contrare legislatiei europene si internationale.
.....In prezent, pensia militara din tara noastra se stabileste pe baza soldei lunare, care nu cuprinde primele, sporurile, indemnizatiile si premiile acordate in conformitate cu legislatia din domeniul salarizarii, spre deosebire de sistemul public unde aceste drepturi banesti sunt luate in calcul. Sistemul pensiilor militare de stat din Romania este reglementat de L 164/2001, fiind un sistem ocupational care se incadreaza in pilonul al II lea privind schemele ocupationale guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificata prin Directiva 97/96/EC. Acest sistem de pensii nu este un sistem contributiv si conform legii, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura de la bugetul de stat.
.....In acest moment proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii se afla in dezbatere la Senat si o serie de amendamente promovate de catre grupul senatorial PSD+PC au fost respinse. Respingerea acestor amendamente are loc in conditiile in care ministrul Gabriel Oprea a promis ca atat el cat si senatorii din grupul independent, respectiv UNPR vor fi alaturi de cadrele militare active, in rezerva si in retragere, punand la bataie chiar mandatul de ministru.
.....Printre amendamentele respinse de plen la recomandarea Comisiei pentru munca s-a numarat si un amendament care viza eliminarea prevederii potrivit careia in sistemul public de pensii sunt asigurate, prin efectul legii, cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor ale caror raporturi de servciu au incetat, din domeniul apararii, ordinii publice si a sigurantei nationale care beneficiaza de ajutoare lunare, ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii.
.....Din pacate onoarea ministrului Oprea a fost de mult pierduta, iar demisia este un act nobil care nu intra in practica militarilor avansati la “apelul bocancilor”.
.....Tocmai de aceea, intentia atat a mea cat si a grupului de deputati PSD + PC din care fac parte este de a mentine actualul sistem de pensii pentru militari, politisti si magistrati, prin aplicarea in continuare a legilor 164/2001, 179/2004 si 303/2004.
............................Va multumesc,
..............Dumitru CHIRITA – Deputat PSD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu